Озишга ёрдам берадиган Гуручли рецепт билан танишинг

 
alt
 
Гуручли парҳез нафақат ортиқча вазндан халос этади, балки организмни ортиқча шлак ва тузлардан тозалайди. Чунки у паст калорияли шифобахш неъматдир. Гуручда инсон саломатлиги учун зарур бўлган 8 та асосий аминокислота мавжуд. Калий юрак мускулларининг яхши ишлаши, оқсил моддаси организмнинг функционал боғланиши, темир, фосфор, рух, кальций, йод ва В гуруҳидаги витаминлар эса асаб системаси фаолиятининг яхшиланиши ҳамда соч, тирноқ ва терининг соғломлашувига ёрдам беради.
Бошқа бошоқли ўсимликлар билан солиштирганда гуруч таркибида глютен йўқ. Бу эса унинг ҳеч қандай аллергик жиҳатга эга эмаслигидан далолатдир.
 
БОШ МИЯ ФАОЛИЯТИНИ ЯХШИЛАЙДИ
 
Гуруч таркибида клейковиннинг йўқлиги унинг янада фойдали бўлишига ёрдам беради. Бунинг ўрнида унда лецитин сақланади. Бу эса бош мия фаолиятини яхшилайди, хотирани ўткирлаштиради. Гуручдаги гамма-амино ёғли кислотаси артериал қон босимини меъёрлаштиради, олигосахарид ичак фаолиятини мустаҳкамлайди, калий эса инсон организмини ортиқча туз ва сувдан халос этади.
 
ДИАБЕТ БИЛАН ОҒРИГАН БЕМОР ГУРУЧ ЕЙИШИ МУМКИНМИ?
 
Гуручда оқсил, ёғ, углевод ва В гуруҳидаги барча витаминлар ҳамда қувватлантирувчи элементларнинг мавжудлиги боис у қанд касаллиги билан оғриган беморларга жуда фойдали. Масалан, гуручда 78 фоиз углевод бор. Углеводни организмга қанча кўп сингдирсангиз, қондаги ёғ ва қанд миқдори шунча пасаяди. Шунингдек, гуручда В гуруҳидаги витаминлардан тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3) ва В6 витаминининг етарлича сақланиши қондаги қанд миқдорининг пасайиши ҳамда асаб системасининг мустаҳкамланишига кўмаклашади.
 
ЯНА ҚАНДАЙ КАСАЛЛИКЛАРГА ШИФО?
 
Гуручда аллергия қўзғовчи глютен — ўсимлик оқсили ҳамда туз жуда кам сақланади. Бу эса унинг буйрак, жигар ва юрак-қон томири касаллиги билан оғриганларга ҳамда ортиқча вазндан шикоят қилувчиларга ҳам фойдали эканидан далолатдир.
Гуручда калий миқдорининг кўплиги боис у организмга туз тушиши хавфини камайтирувчи катализаторга айланади.
Шунингдек, оқ гуручда фосфор, темир, рух, кальций ва йоднинг кўп миқдорда, целлюлоза (клетчатка) нинг эса ўта кам сақланиши уни қувватлантирувчи дармондорига айлантиради.

ДЕНГИЗ МАҲСУЛОТЛАРИ ВА ГУРУЧЛИ ПАРҲЕЗ
 
Бундай парҳез кун давомида икки маҳал, эрталаб гуруч, кечқурун балиқ ёки денгиз маҳсулотлари билан ўтказилади. Уларни таъбга кўра турли кўкат ва зираворлар билан қўшиб ейиш мумкин, фақат туз билан эмас. Бундай усулдаги гуручли парҳез организмдан ортиқча ёғ, сув ва тузни ҳайдаб чиқаради. Шунинг баробарида организмни шифобахш витамин ва микроэлементлар билан тўйинтиради.
Муолажа муддати — 5-7 кун. Қайнатилган гуруч миқдори эса 1 кунда 200 грамм бўлиши керак.

Клиники Ташкента, Стоматология, Акушерство, Аллергология, Андрология, Анестезиология, Венерология

Клиника Kasmed, Вирусология, Гастроэнтерология, Гематология, Гепатология, Гинекология

Беременность, роды и послеродовой период, Болезни глаза и его придаточного аппарата

Болезни желудочно-кишечного тракта, Болезни зубов и полости рта

Болезни кожи и подкожной клетчатки
Болезни костно-мышечной системы и соединительной ткани
RSS feed for this page